Welcome

Welcome

Thursday, June 26, 2014

Éclair

 

Éclair-eclair-de-genie-jpeg_DSC0055

    4a0fe217bc5a0 ขนมแป้งลูกเล็กที่เรียกว่า ‘เอแคลร์’ นั้นมีข้อมูลความเป็นมาอยู่น้อยนิด นักประวัติศาสตร์อาหารก็ได้แต่สันนิษฐานกันไปว่า น่าจะคิดปรุงขึ้นในช่วงศตวรรษที่ 19 โดยเจ้าของสูตรอาจเป็น Marie-Antoine Careme หัวหน้าห้องเครื่องประจำราชสำนักฝรั่งเศส ซึ่งได้คิดค้นทำขนมหน้าตาคล้ายๆกับเอแคลร์นี่แหละ

     เอแคลร์เป็นภาษาฝรั่งเศส แปลว่า Lightning หรือ ฟ้าแลบ และไม่มีใครแน่ใจว่าทำไมมีชื่อแปลกๆอย่างนี้ได้ เลยเดากันไปว่า คงเป็นขนมก้อนเล็กที่เอาใส่ปากและกินได้รวดเร็วอย่างกับสายฟ้าที่แลบแปลบปลาบอะไรประมาณนั้น

    4a0fe217bc5a0 An éclair is an oblong pastry made with choux dough filled with a cream and topped with icing. The dough, which is the same as that used for profiterole, is typically piped into an oblong shape with a pastry bag and baked until it is crisp and hollow inside. Once cool, the pastry then is filled with a vanilla-, coffee- or chocolate-flavoured custard (crème pâtissière), or with whipped cream, orchiboust cream; and then iced with fondant icing.Other fillings include pistachio- and rum-flavoured custard, fruit-flavoured fillings, or chestnut purée. The icing is sometimes caramel, in which case the dessert may be called a bâton de Jacob.

Eclair

      4a0fe21472cb2 More info : ประวัติเอแคร์แบบละเอียด (pantip)  ECLAIR RECIPES  How to make

    4a0fe26dbe7b1 Credit : คอลัมน์ Know What Know Why โดย ฮ. ซาเปียน นิตยสารแพรว  wikipedia

No comments:

Post a Comment