เครปฝรั่งเศสแต่เดิมได้ทำขึ้นทุกๆวันที่ 2 ของเดือนกุมภาพันธ์ เพื่อเฉลิมฉลอง"La Chandeleur" การกลับคืนมาของแสงสว่าง เมื่อฤดูใบไม้ผลิได้มาถึงพร้อมกับสิ้นสุดคืนหนาวที่ยาวนาน แล้วชาวฝรั่งเศสทุกครัวเรือนก็จะทำเครปขึ้นมาหนึ่งโหล เพื่อทานด้วยกัน เครปเป็นความภาคภูมิใจของแคว้น Brittany (Bretagne คนท้องถิ่นเรียก Breizh) ซึ่งตั้งอยู่ในแถบภาคตะวันตกเฉียงเหนือของประเทศฝรั่งเศส ที่พวกเขาทำเครปขนาดใหญ่และบางมาก คนบริททานี่มักจะกินเครปง่ายๆด้วยการโรยหน้าด้วยน้ำตาลเพียงเล็กน้อย โดยจะม้วนเครปเหมือนซิการ์ขนาดใหญ่ หรือพับแป้งเป็นสี่ชั้นและทานควบคู่ไปกับแอปเปิ้ลไซเดอร์แบบฟอง
เครปนานนับศตวรรษ เมื่อไม่นานมานี้เครปฝรั่งเศสได้รู้จักกันตามเทรนด์ที่ชื่อว่า creperies ที่เปิดอยู่ทั่วทุกมุมโลก
French crêpes were originally celebrated on every 2nd of February for "La Chandeleur", the return of the light, when spring is coming with no more long winter nights ahead. Every French home would make a good dozen of lovely crêpes to eat together.
The crêpes are the pride of the Brittany region (Bretagne, locally called Breizh) in the North West of France, where they make them large and very thin. Britons usually simply eat them with a bit of caster sugar spread on the top. They are eaten rolled as a big cigar or folded in four and coming along with bubbly apple cider.
Savored from centuries, French crêpes lately know a real trend with creperies opening all over the world.
More info : ชนิดของเครป crepes recipes ALL KIND of CREPES ประวัติของเครป
Credit : breizh-crepes
No comments:
Post a Comment